Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Виртуална библиотека
На вниманието на ОПЛ - съобщение от РИОКОЗ

На вниманието на ОПЛ

 

                  По информация, предоставена от МЗ от началото на месец април до настоящия момент в страната са регистрирани 13 случая на морбили при лица, контактни на пациент със симптоми на заболяването, пребивавал преди това в Германия. При 6 от тях диагнозата е потвърдена лабораторно в Националната Референтна лаборатория на НЦЗПБ. Налице е местна циркулация на вируса, като към момента не може да се прецени точната степен на разпространението му. Заболелите са на територията на областите Шумен и Разград. Това са първите регистрирани местни случаи на морбили в страната след тригодишен период на липса на заболяването (последните три случая в страната бяха регистрирани през 2005 г. след внос на вируса от Китай).

      

1.     Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус срещу мoрбили на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години.

   Срок: веднага

2.Откритите неимунизирани  да се съобщят като брой на

тел. 665225, 665226 и 665227 и  в отдел ПЕК , Д НЗБ - РИОКОЗ Варна.

      Срок : срок до 10 часа на 30.04.2009г.

 3.  Да се заостри вниманието при медицински преглед по повод температура,  интоксикация и обрив, снемане на епидемиологична анамнеза за ранно откриване на признаци на заболяването                                           Срок : текущ

 4. При всички случаи, съмнителни  за морбили, пациентите да се насочват за консултация с инфекционист, който да прецени необходимостта от серологично изследване, хоспитализация и лечение.

 Срок: текущ

5. При насочване на пациентите за хоспитализация, медицинската документация да съдържа данни за имунизационния им статус срещу морбили.

 Срок- текущ

 

Публикивано от Румен Христов на 27.04.2009 21:21:22
Последна редакция 27.04.2009 22:01:14
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 7 + 11 = ?
Най-четено
Връзки
Етични кодек...
Удостоверени...
Сайтове с мед...
Други докуме...
Членове на Ко...
Дубликат на У...
Контакти
ОБЯВИ
Членове на Ко...
Последно във форума
изпращане на...
относно Анке...
новите рецеп...
Превенция на...
Новите прави...
Трябва ли БЛС...
Национална з...
"Св.Анна&quo...
Как да се орг...
СДО
Администрация