Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Виртуална библиотека
На 25 април 2009 г. СЗО съобщи за епидемичен взрив в някои региони на Северна Америка, причинен от непознат досега свински грипен вирус А / H1N1 /

СВИНСКИЯ ГРИПЕН ВИРУС

На 25 април 2009 г. СЗО съобщи за епидемичен взрив в някои региони на Северна Америка, причинен от непознат досега свински грипен вирус А / H1N1 /, който се предава от човек на човек.

          По официални данни на СЗО от 26 април 2009г. най-малко 86 са смъртните случаи от тежка пневмония, развила се след грипоподобно заболяване в Мексико. При 18 от тях е изолиран уникален вид вирус, който представлява комбинация от птичи, свински и човешки грипни вируси. Експерти на СЗО, в тясно сътрудничество със здравните власти в засегнатите региони се стремят да определят източника на инфекция, броя на заразените и да оценят реалния пандемичен потенциал на  новия грипен вирус. Направените до момента лабораторни тестове показват, че вирусът е чувствителен на лечение с антивирусните препарати оселтамивир/ Тамифлу / и занамивир/ Реленца /.

          СЗО определя ситуацията като критична за общественото здраве поради възможността инфекцията да се разпространи бързо в международен мащаб и апелира към всички страни за координиран отговор на тази здравна заплаха.

          СЗО не препоръчва засега мерки, ограничаващи пътуванията и търговията.

          Вирусът на грипа се предава от човек на човек по въздушно-капков път, най лесно при кашляне и кихане. Това определя някои предпазни мерки, които гражданите могат да предприемат, за да се предпазите от заразяване:

 

  • Покривайте носа и устата с кърпа, когато кашляте и кихате. Изхвърляйте употребената кърпа в кош за отпадъци.
  • Мийте често ръцете си с вода и сапун, задължително след кашляне и кихане. Почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни.
  • Избягвайте да пипате очите, носа и устата си, защото вирусът може да попадне по този начин в организма.
  • Избягвайте контакт с болни хора.
  • Ако сте болен, не ходете на работа или училище и останете в къщи, за да не заразявате други хора. Ограничете контактите си до възможния минимум.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СВИНСКИЯ ГРИПЕН ВИРУС

Във връзка със ситуацията със свинския грипен вирус в някои региони на Северна Америка, Министерството на здравеопазването съветва българските граждани за следните необходими предпазни мерки:

 

1.     Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на грип при хора, причинен от новия грипен вирус А (Н1N1) „свински грип" в местата, които ще бъдат посетени.

2.     Наред с антивирусните препарати (Тамифлу, Реленца), които могат да се използват профилактично или с лечебна цел, е  необходимо да се вземат достатъчно количество влажни хигиенни кърпички, евентуално дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър.

3.     Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде  получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.

4.     Да се избягват пътувания при заболяване.  

5.     Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

6.     Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

7.     Симптомите на „свински грип" не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на тези симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария, в рамките на 7 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни лица). Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения.

8.     Да се избягват тесни контакти с болни хора по време на пътуването.

9.     При възникване на заболяване с горните симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване в този 7-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с болни и съмнително болни от „свински грип" лица.

10.     „Свинският грип" се предава чрез контакт с болни хора. „Свинският грип" не се предава чрез храна.

СЪОБЩЕНИЕ НА МЗ ЗА РАЗПОРЕДЕНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СВИНСКИЯ ГРИПЕН ВИРУС

          Министерството на здравеопазването в тясно сътрудничество с Европейския офис на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм отблизо следи развитието на епидемичната обстановка по отношение на свинския грип. По данни на СЗО, към днешна дата няма потвърдени случаи на заболяването в Европа.

          България има разработен Пандемичен план, мерките в който покриват изцяло противоепидемичните дейности и по отношение на разпространението на свинския грипен щам.

 

Публикивано от Румен Христов на 28.04.2009 20:48:53
Последна редакция 28.04.2009 20:50:32
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 6 + 6 = ?
Най-четено
Връзки
Етични кодек...
Удостоверени...
Сайтове с мед...
Други докуме...
Членове на Ко...
Дубликат на У...
Контакти
ОБЯВИ
Членове на Ко...
Последно във форума
изпращане на...
относно Анке...
новите рецеп...
Превенция на...
Новите прави...
Трябва ли БЛС...
Национална з...
"Св.Анна&quo...
Как да се орг...
СДО
Администрация