Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Библиотека
Необходимо е в Закона за здравната каса да има вариант за доплащане, смята финансовият министър
Равда. Предвиждаме ценообразуването на пътеките да не бъде в рамковия договор. Ценообразуването ще се прави на три стъпки - първата стъпка ще се прави от икономисти, след това то ще отиде в Министерски съвет, където ще се прави реалното ценообразуване. При втората стъпка ще участва Министерството на здравеопазването, ще участват представители на пациентските организации. След това ценообразуването ще се предлага на здравния министър. Първата стъпка в ценообразуването ще се прави от икономисти, защото икономистите разбират от ценообразуване, а лекарите разбират от лекуване. Това финансовият министър Симеон Дянков на събора на Българския лекарски съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За остойностяването на труда на лекарите Дянков обясни, че ще се разработи методология от икономисти, с помощта на лекари, като трудът ще влезе в самото остойностяване. „Пътеките струват повече, отколкото сега се дава за тях. Цените в здравеопазването не отговарят на реалната цена в здравеопазването и като се изчислят истинските цени, те ще са по-високи”, каза Дянков и допълни, че според негови анализи средната цена на пътеката ще се увеличи с около 30%. „Цените ще станат по-високи, но те ще бъдат истински”, беше категоричен Дянков.
„В момента всички се лъжем, че сега в страната здравната услуга струва по-малко отколкото в другите страни, а това не е така. Здравната услуга си струва колкото и сега. Доплащане трябва да има, защото държавата не може да плаща всичко, което струва здравеопазването. Идеята е 2010 година да се разработи методология, а от началото на 2011 година да има доплащане, което да е задължително. 2010 година ще е преходна и през нея може да има някакво доброволно доплащане. Това са идеи, които се говорят много активно в Здравната комисия в Народното събрание, в моя екип. Необходимо е в Закона за здравната каса да има вариант за доплащане”, подчерта министър Дянков.
Росица ГЕОРГИЕВА
Публикивано от Румен Христов на 17.10.2009 15:30:19
Последна редакция 17.10.2009 15:30:55
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 15 + 1 = ?
Удобно
Издаване на електронно удостоверение за актуално членство, банкова сметка на РК на БЛС – Варна и заплащане на членски внос по банков път
Администрация