Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Виртуална библиотека
РЯДЪК СЛУЧАЙ НА МЕХАНИЧЕН ИКТЕР ПРИ ДЕТЕ НА 9Г, ПРЕДИЗВИКАН ОТ МИГРАЦИЯ НА ЕХИНОКОКОВИ КИСТИ В DUCTUS CHOLEDOCHUS

РЯДЪК СЛУЧАЙ НА МЕХАНИЧЕН ИКТЕР ПРИ ДЕТЕ НА 9Г, ПРЕДИЗВИКАН ОТ МИГРАЦИЯ НА ЕХИНОКОКОВИ КИСТИ В DUCTUS CHOLEDOCHUS

д-р Румен Христов, доц. Шейтанов Ал. , д-р Темелкова И.

Клиника по детска хирургия , детска ортопедия и травматология

МБАЛ „ Св. Анна „  гр. Варна

 

Echinococcus granulosus се среща в детската хирургична практика на ендемичните региони, най-често в  страните от Средиземноморието , Китай,  Япония. Въпреки че в повече от 50% от случаите е засегнат черния дроб, обструкцията на екстрахепаталните жлъчни пътища,  е много рядка, особено в детската възраст. Тя може да се предизвика по три начина : 1. Притискане отвън на екстрахепаталните жлъчни пътища и 2. Миграция на дъщерни  ехинококови кисти в различни отдели на екстрахепаталните жлъчни пътища. 3. Развитие на първичната лезия в стената на жлъчните пътища.

Класическите симптоми – наличие на коремен тумор, болка, иктер могат да се проявят в различни комбинации и с различна степен на изява, като те често са доста дискретни и могат да останат неразпознати дълго време. При повечето пациенти диагнозата се поставя с ехографско  и/или компютърнотомографско изследване, подпомогнати от комплекс от имунологични и биохимични изследвания.

През 2001г ние наблюдавахме  случай на 9г. момче с механичен иктер в следствие на миграция на дъщерни ехиникокови кисти от първична ехинококова лезия разположена в IV, V и VI сегмент на черния дроб.  Детето първоначално беше прието в Инфекциозна клиника с диспептични прояви, фебрилитет и иктер с давност от 1 седмица. В последствие се изясни механичния характер на жълтеницата, като основно средство за поставяне на диагнозата беше ехографското изследване  / прил.1/ и компютърната томография / прил.2/. Детето беше оперирано. Премахна се ехинококовата киста от черния дроб и  две дъщерни кисти предизвикващи обструкция на d. choledochus. Екстрахепаталните жлъчни пътища се протектираха с дренаж по Kehr, тъй като  не се установи стеснение на papilla Vateri, което да налага пластика или извършването на обходна билиодигестивна  анастомоза.

            В заключение, поради факта че страната ни се намира в ендемичен за ехинококозата район  , наличието на ехинококови кисти като причина за механичен иктер, макар и много рядко срещано, трябва да влиза в диференциално диагностичния план .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикивано от Румен Христов на 22.09.2008 15:42:53
Последна редакция 25.02.2014 20:32:37
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 11 + 13 = ?
Най-четено
Връзки
Етични кодек...
Удостоверени...
Сайтове с мед...
Други докуме...
Членове на Ко...
Дубликат на У...
Контакти
ОБЯВИ
Членове на Ко...
Последно във форума
изпращане на...
относно Анке...
новите рецеп...
Превенция на...
Новите прави...
Трябва ли БЛС...
Национална з...
"Св.Анна&quo...
Как да се орг...
СДО
Администрация