Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Библиотека
СИНДИКАЛНА "ШИЗОФРЕНИЯ"
КЪДЕ СА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Напоследък представители на синдикатите проявяват учудваща активност в здравната сфера, разсъждавайки на тема кой може и не може да прави стачки, кой може да организира протести, има ли условия за такива, кой е легитимен и кой не.

Добре е самите синдикати най-после да си изяснят къде точно стоят в здравеопазването, защото не могат да са от всички страни.

Синдикатите участват в управителните органи на националната каса – общо събрание, управителен и контролен съвет. Като такива те са финансиращ орган на лечебните заведения и участват в приемането на рестриктивен бюджет и недофинансирани клинични пътеки.

От друга страна, те участват в съвети на директорите на лечебни заведения, които са финансирания орган, а също – работодател на служителите в тях.
От трета страна, синдикатите имат претенции да са представители на работниците и служителите и като такива се договарят с работодателите, т.е. често със самите себе си.

Какво се получава – синдикатите определят цените в касата и сключват договори с лечебните заведения, в чието управление участват, по измислено ниски цени.

След това искат от името на служителите от ръководствата на същите лечебни заведения, в които участват по-високи заплати, които с определеното от НЗОК финансиране няма от къде да дойдат.

Поради това разтроение на родните синдикати, днес БЛС изпрати писмо до министъра на здравеопазването с официално питане представителите на синдикатите в ръководните органи на кои лечебни заведения участват и какви са възнагражденията им.

БЛС иска отговорът на този въпрос да стане публично достояние чрез медиите.


ПРЕСЦЕНТЪР
БЛС
29.09.2008
Публикивано от Румен Христов на 29.09.2008 15:58:19
Последна редакция 30.09.2008 11:51:19
Коментари
# 1 | 01.10.2008 09:47:37 от GHOST
Д-р Генов синдикални вожде как позволяваш дебелия Андрей да ви задава такива въпроси! Станете мъртви и защитете синдикалната чест!
Гиди мишоци с мишоци!

# 2 | 30.09.2008 10:56:39 от мислещ
Борбата на лекарския съюз в следкехайово време трябва да за синдикални функции. 35000 лекари в България не могат да са в синдикатите на дебелия Желязко и нашмъркания Тренчев.

# 3 | 29.09.2008 19:00:15 от Гост
Този път Андрю е прав като пита за това. Друг въпрос дали точно той може да задава въпроси за морала на другите

# 4 | 29.09.2008 16:50:31 от Джими Хофа
Ако бях жив щях да целуна ръка на дон Желязко и дон Тренчев!
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 9 + 3 = ?
Удобно
Издаване на електронно удостоверение за актуално членство, банкова сметка на РК на БЛС – Варна и заплащане на членски внос по банков път
Администрация