Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Виртуална библиотека
Наредба 14 за Медицинските критерии и реда за установяване на смърт- коментар

Уважаеми колеги,

Приложена е Наредба 14 за Медицинските критерии и реда за установяване на смърт.

В чл.3 е записано „Към установяване на смъртта се пристъпва веднага след като стане известно нейното настъпване.” Следва попълване на съобщението. Може да го извърши всеки дипломиран лекар или фелдшер.

Това означава, че изпълнителите на спешна медицинска помощ към ЦСМП могат да пишат съобщенията. Честа практика е близките да чакат ОПЛ за издаване на съобщението за смърт, след като екип на ЦСМП е установил смъртта. Съществуват обаче и други проблеми. Има общопрактикуващи лекари, които решават, че няма да издадат такова съобщение и следва задействане на полиция, съдебна медицина и прокуратура. Това означава разходи на средства, писане на доклади, загуба на време, ако случаят не е добре прецизиран. От над 500 такива дела през 2010 година за Варненска област само няколко са задвижени като криминални. Това налага съответни мерки. На 30.04.2011 година по време на конференцията на НСОПЛБ в гр. Варна ще бъде презентирана темата и ще има дискусия.

Общопрактикуващият лекар е длъжен да посети починалия в уговорено с близките време и едва тогава да вземе решение за неиздаване на съобщение за смърт. Остават обаче нерешени въпроси: какво се случва със здравнонеосигурените лица, как се процедира при настъпване на смърт в друга селищна система, как се постъпва, когато се случва на публично место, а ОПЛ не е в състояние да пристигне своевременно. Налага се логичния извод, че отново има ангажимент ЦСМП. Нужна е колегиалност, нужно е разбиране в част от случаите. Важно е уреждането на тези въпроси в договорите за дежурните кабинети.

Ръководството на досъдебното производство за Варненски регион обсъжда подаване на информация към РЗИ и РЗОК за ОПЛ, които са отказали посещение за мъртвопроверителство. Не са ясни последствията, има необходимост от предложения към МЗ за корекции в наредбата.

В някои градове има естествено решение – издаване на съобщение за смърт срещу заплащане. Това е възможно, ако близките желаят. Необходим е лекар на разположение и подходящо организирана обява.

 

ССЛВ

 

Наредба 14 за Медицинските критерии и реда за установяване на смърт

 

 

Публикивано от Румен Христов на 30.03.2011 22:20:16
Последна редакция 30.03.2011 22:25:03
Коментари
# 1 | 12.12.2016 16:28:55 от Деси Стойчева
ЗДравейте, може те ли да ми кажете в специализирана институция "Дом за стари хора", в който има назначен лекар, могат ли да издават съобщения за смърт и от къде може да се информираме повече за самото издаване.

# 2 | 04.04.2014 22:02:55 от филип иванов с.Куманово Варненско-български гражданин
Продължение-/квартирантите/носят съобщението за смърт в кметство Младост,излъгват,че Жеко няма наследници,получават препис извлечение от акт за смърт ,което предствлява разрешение за погребение и набързо погребват Жеко.След няколко месеца дъщеря му идва да види,но/квартиранта/Златанов,я изгонва-апартамента е вече наш,нямаш работа тук,хладилника счупен,телевизора счупен,изчезвай.Дъщерята отива в полицията,отговарят-не е наша работа,ако искате пишете жалба,тя пише ,даже и за брат си,за който също научава,че мистериозно починал и се съмнява,че и двамата са убити,за да се вземат органите на брата и апартамента на Жеко,като всяка нова подробност подкрепя съмненията-жалбата била неоснователна според полициятя и прокуратурата.Все пак полицейската проверка установява-2000 или2003гКрасимира Петкова и мъжа и Златанов отиват да живеят в дома на Жеко,който бил /възрастен и болен!?/,макар,че до смъртта си бил на крака,и по някои сведения освен пенсия вземал и заплата-работил пазач,през 2005г,превърля 5/6 от апартамента си на Красимира,срещу задължението тя да му дава издръжка и да му осигури спокоен и нормален живот,но до смъртта на Жеко,Красимира и Златанов се представят като квартиранти и пред л.лекар и пред всички,от края на 2009 до юни 2010,дъщерята и още трима нейни познати посещават общо поне 4 пъти Жеко,като той винаги е на крака и никога не е бил лежащо болен,но квартирантите явно са били разтревожени от тези посещения,даже някой път никой не е отварял,да не би Жеко да развали сделката и най-вероятно са решили по бързо да се оттърват от Жеко и го/вземат,или занасят или нещо подобно/ на Банат 15 в циганската махала,където той починал от задавяне с хапка хляб-по първоначални данни.Никой не вярва,че Жеко доброволно ще остави дома си и ще отде в циганската махала да живее при майката и бащата на Красимира,нито дъщерята,нито от входа,нито познатите-няма логика.Идва бърза помощ,идва олиция,личния лекар обещава да издаде документ-и на другия ден издава съобщение за смърт-мозъчен инфаркт-пореден,дихателна и сърдечна недостатъчнст,като споделя по-късно пред дъщерята-разкопчах ризата да видя да не е душен по шията,нямаше следи,по добре не се захващайте с циганите,те са опасни.1__Ако Жеко е умъртвен без видими

следи около шията,което може да се направи поне по сто начина-вероятните убийци са покрити,жеко се е страхува и е показвал пистолет за самоотбрана,но квартирантите отричат някога да е имал такъв ,обаче 2013_2014 уж случайно го намират и го предават в 3то Райнно,още повече,че се появяват данни за разправии и караници между Жеко и /квартирантите/,вероятно е искал да развали договорамза гледане.2__Законно ли е да не се направи задължителната аутопсия на лице починало извън дома си-кой го е допуснал.3__Защо не е уведомена дъщерята на Жеко,която живее на 8 километра от Варна-кой е бил длъжен да я уведоми,л.лекарка не знаела за нея,квартирантите,казали,че Жеко няма наследници,ами в Кметството нали на компютъра излизат наследниците.4___Как л.лекар установява мозъчен инфркт-след като не е отварян черепа,най-вероятно л.лекар е в играта,ако беше известена дъщерята,тя имаше право да поиска аутпсия,но след няколко месеца е вече късно,освен ако е бил отровен или пък предзирани или подменени лекарства. 5_____Законно ли е и защо при жив наследник от Кметството издават разрешение за погребение на квартирантите-много интересен правен казус-може би тук не е най-удачното място за коментар на случая,но ме интересува всяко мнение,особенно на специалисти-полицаи,прокурори,лекари,юристи,правозащитници.Нещо подобно се случило и със сина на Жеко-Ивайло-няма преки доказателства за престъпление,но поне според мен-има заинтересовани от бързата смърт и на двамата,даже има още две смърти-съпругата на Жеко и синът и-общо 4. мъртъвци и апартамента присвоен.......очаквайте още рзкрития от Филип Иванов0890335685.

# 3 | 04.04.2014 19:59:48 от филип иванов с.Куманово Варненско-български гражданин
Без да съм медицински специалист ще Ви опиша как може да се прикрият едно или две убийства .Жеко Димов сбственник на ап20 вх 3 ет7 бл 102 к-с Младост Варна-слабоумен,приема квартиранти от години,като лятото на 2010 г из входа се разнася мълвата,че починал от задавяне с хапка хляб извън дома.Личния лекар д.р Войчева издава съобщение за смърт-мозъчен инфаркт,дихателна недостатъчност,сърдечна недостатъчност и го предава на/квартирантите/които се оказват собственници на5/6 от апартамента,те не събщават на дъщерята на Жеко,а занасят съобщението

# 4 | 16.05.2011 18:36:45 от д-р Н.Ценов
Когато сем. лекар не е наясно с причината за смърта, е в правото си да го заяви, като
изиска аутопсия. Тук не става дума за съменинето за насилствена причина, което да отключва досъдебно производство.
Колегите от ЦСМП, са задължени да издадат документ от посещението си при пациента, вкл. и съобщение за смърт, когато установят това.

# 5 | 06.04.2011 09:19:50 от mishelle
Домашните посещения не са задължителни, те са по преценка на самия ОПЛ.

# 6 | 04.04.2011 23:30:33 от ОПЛ до mishele
Всичко е написано от Вас е вярно с изключение на недоумението Ви за задължението на ОПЛ - всъщност до установяването на смъртта ЗЗОЛ е в пациентската листа на ОПЛ, който има ангажимент за домашни посещения.

# 7 | 04.04.2011 22:55:23 от GP
Точно и ясно е казано...БЛАГОДАРЯ

# 8 | 01.04.2011 00:07:49 от mishelle
Да се върнем към НРД :"Съгласно чл.127 (1) на НРД 2011, ОПЛ издава и/или заверява следните документи на записаните в неговия регистър ЗЗОЛ,съгласно Наредба № 40 : Дейност по медицинска експертиза:
1. Изготвяне на мед.удостоверение за встъпване в брак.
2. Изготвяне на мед.удостоверение за постъпване на работа на лица от 16до 18-г.
3. Медицинска експертиза на работоспособността:
3.1. Издаване на първичен болничен лист.
3.2. Издаване на вторичен болничен лист.
4. Насочване за мед.експертиза към (ЛКК).
5. Подготвяне на документи за представяне пред ТЕЛК.
Медицинското удостоверение "Съобщение за смърт" не влиза в задължителния пакет на ОПЛ и логично всяко ЛЗ(ОПЛ)определя, съгласно Наредба № 22 на МЗ определя СВОИ ЦЕНИ за оказаната помощ(друг е въпроса дали го прави).След като близките заплащат изцяло разходите по погребението към обшината, респ.траурната агенция - ще заплащат и услугата : мъртвопроверителство.Тук вече освободени от такса няма.
Не виждам и откъде точно произтича задължението точно ОПЛ да издава тези удостоверения и по кой закон ще бъдат санкционирани колеги отказали мъртвопроверителство.
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 13 + 7 = ?
Най-четено
Връзки
Етични кодек...
Удостоверени...
Сайтове с мед...
Други докуме...
Членове на Ко...
Дубликат на У...
Контакти
ОБЯВИ
Членове на Ко...
Последно във форума
изпращане на...
относно Анке...
новите рецеп...
Превенция на...
Новите прави...
Трябва ли БЛС...
Национална з...
"Св.Анна&quo...
Как да се орг...
СДО
Администрация