Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Библиотека
Вече има възможност да се стимулира и извънболничната помощ, смята д-р Румяна Тодорова
02 октомври 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Според директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова е невъзможно семейните лекари да бъдат на разположение 24 часа в денонощието, тъй като за това има спешни центрове. Според нея трябва да се определи чисто законово какво точно означава спешната и неотложната помощ, обясни тя на пресконференция в НЗОК, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Кой от нас работи 24 часа – защото трябва да моделираме общественото мнение в тази посока?”, каза тя.
„Непрекъснато в медиите ми задават въпроса – каква е политиката на Касата да популяризира правилата. Касата може да има политика, но няма финанси за това. 3% от приходите са за административни дейности”, каза тя. Тодорова обясни, че често пациентите не знаели какво да правят и кого да потърсят при спешен случай. „Къде е отговорността на пациента към собственото му здраве”, попита тя. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров се обяви за ясни правила на отговорностите в здравеопазването. Промените на Наредбите 39 (за диспансеризацията), 40 (за основния пакет на медицинските дейности) и Наредба 4 ( за издаването на рецептите), които сдружението предлага, са били одобрени от НЗОК, и вече са внесени в Министерството на здравеопазването. В сряда (8 октомври) следващата седмица, би трябва окончателно да бъдат решени дали ще бъдат одобрени.
Отделените от Министерството на финансите 300 млн. лв. за бюджет на Касата за догодина по думите на Киров били „въшливи”, като според сдружението са необходими не по-малко от 500 млн. лв. „Ние подкрепяме НЗОК и искането им за повече средства. Виждате, че сме предложили промени, които са полезни и добри. Нека те да бъдат подпомогнати финансово”, посочи той. „Готовността за протести на семейните лекари е налице и ние ще преустановим ефективно работа, ако не бъдат удовлетворени условията ни”, каза той.
„8% здравна вноска, върху която ние правим бюджета, е факт, тя ни е зададена от Министерство на финансите. 270 млн. лв. са в резерва на Касата. Парите ги има за първи път тази година. Докато в предходните години не можехме да искаме повече пари, при положение, че ги нямаше”, каза д-р Румяна Тодорова. Тогава НЗОК е била атакувана, че държи пари в резерва. Сега има възможност да се стимулира и извънболничната помощ, за да може да бъде ограничен броят на пациентите в болничната помощ, обясни тя. Сега над 55% от бюджета на Касата отивал за болничната помощ. Според нея - 600 млн. лв. е реалната и разумна цифра за здравеопазване, която може да се очаква към края на следващата годината, без да се смята увеличението на вноската с 2%, тъй като това зависи от събираемостта.
Галина ДИМОВАНЗОК подкрепя промяна на Наредба 4 за условията и реда за лекарствени продукти
02 октомври 2008 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Семейните лекари да могат да назначават мамография, изследвания на урината и на хормоналния баланс – за това са се споразумели Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и организацията на личните лекари у нас, каза на пресконференция председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова в предложенията на сдружението има невероятна логика, тъй като промените ще скъсят пътя на пациента до здравни грижи. Според Тодорова ще бъдат спестени и пари, ще бъде подобрена и профилактиката на някои заболявания. Според нея така ще може да се извършва и по-добро планиране на средствата в болничната помощ.
НЗОК подкрепя и промяна на Наредба 4 на Министерство на здравеопазването за условието и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти – като бъде променен периодът от един на три месеца. „Пациенти с хронични заболявания няма да се налага ежемесечно да идват при личния лекар и да чакат на опашки, за да бъдат изписани нужните им медикаменти”, каза д-р Любомир Киров. Направен е нов формуляр за това – това е едно улеснение на личните лекари. Д-р Румяна Тодорова обясни, че досега това не е могло да стане поради софтуерни проблеми в информационната система на Касата, която обаче вече е обновена. По думите на Киров ако наредбата бъде променена, ще може личните лекари да обърнат повече внимание на болните, които често се отказвали от прегледите заради големите опашки, създавани от хора, които чакат за изписване на лекарства.
„Който пести парите за здравеопазване, пести здравето на хората”, категоричен беше той по повод изготвянето на проекта за бюджета на Касата.
НЗОК е подкрепило и предложението за по-улеснен начин на отчитане на дейностите на личните лекари, както и да няма лимитиране на времето за провеждането на преглед на пациентите. „Да се поставят ограничения във времето за прегледа на пациент, е нецелесъобразно”, каза той.
Галина ДИМОВА
Публикивано от Румен Христов на 02.10.2008 22:43:36
Последна редакция 02.10.2008 22:50:39
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 20 + 10 = ?
Удобно
Издаване на електронно удостоверение за актуално членство, банкова сметка на РК на БЛС – Варна и заплащане на членски внос по банков път
Администрация