Навигация
ПИМП
СИМП
Болнична помощ
Библиотека
Варненските лекари недоволни от договореното с управляващите

DarikNews.bg


Вторник, 12 Октомври 2010 13:10

Споразумението между Правителството и Българския лекарски съюз /БЛС/ за финансирането и реформирането на здравния сектор не изпълнява цялостно решенията на 50-ия Извънреден събор на съюза. Договореното с управляващите е сравнително благоприятно, но недостатъчно, заяви пред Дарик д-р Светлин Митев, председател на Български лекарски съюз-Варна.

Според лидера на варненските лекари две от точките, заложени в приетата на събора ултимативна декларация, не са взети предвид в споразумението. Единият въпрос касае споразумяването за цените на медицинските услуги. Така ще има яснота за реално необходимите средства за здравеопазване. Ще могат да се правят разчети и да се изгражда концепцията за начина на финансиране, което да удовлетворява всички участници в процеса на здравното обслужване. Без ясни разчети пак ще има изкривяване на системата, посочи д-р Митев.

Изключително важно било и консенсусното приемане на ясна стратегия за развитие на здравеопазването и да се посочи правилния за страната ни модел на функциониране. Задължителен елемент в стратегията трябвало да бъде разработването на ефективен осигурителен модел, тъй като сегашният не бил ефективен.

Ако няма своевременно и правилно решение на тези два въпроса не се очаква добро развитие в здравния сектор. До това мнение са стигнали участниците в протестното общо събрание на варненската колегия на БЛС, провело се снощи. На срещата е била предложена идеята за подписка във всяка поликлиника за организирането на протест срещу подписаното споразумение. До подобно решение обаче не се е стигнало. Засега не се предвиждат и други форми на протест.

Според председателя на варненската структура на Лекарския съюз при това споразумение отпада необходимостта от внасяне на нови съдебни искове от страна на болници към Здравната каса. Предявяването на нови искове изглежда нелогично, щом задълженията ще бъдат възстановени, а заработеното ще се изплаща ритмично от Касата, коментира д-р Митев.

„Виждаме как управляващите решават някои проблеми в движение, но не знаем какви точно намерения имат. Ако новият здравен министър сформира добър екип и се съобразява с отделните професионални групи, мине през анализи и разчети и получи политическа подкрепа, се надявам, че здравеопазването ще получи добро развитие. Ако обаче се осланя на тесен политически елит и лобиране, няма да продължи дълго да управлява", е мнението на д-р Светлин Митев.

към репортажа по novatv 

Публикивано от Румен Христов на 13.10.2010 10:04:29
Последна редакция 13.10.2010 10:09:32
Коментари
# 1 | 14.10.2010 09:34:09 от едно тъпо J.P.
Възхищавам Ви се колега Станчев! ,Аз това го говоря от години,но уви сме единици -останалите не четат и не знаят да влязат в сайта,камо ли да реагират.Обхванати са от синдрома на доволната свиня...!Тактиката на управляващите е: всяко чудо за 3-дни,а БЛС/управление/-кучетата лаят-кервана си върви...

# 2 | 13.10.2010 23:24:21 от СТАНЧЕВ
И СТРАХЛИВА ТЕЗА ДА НЕ СТРАДАТ ПАЦИЕНТИТЕ,ТОВА Е ДОБЪР ПАРАВАН ЗА ОБЗЕЛИЯ НИ СТРАХ И АПАТИЯ,НИМА ДЕДИТЕ НИ СА УМИРАЛИ ЗА ТАКАВА БЪЛГАРИЯ,НИМА ЛЕВСКИ СЕ Е БОРИЛ ЗА ТАКАВА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА,СЪБУДЕТЕ СЕ И ГОВЕДАТА ДОРИ РИТАТ КАТО ГИ ТОВАРЯТ И ИМ СЛАГАТ САМАРА,И СТИГА СМЕ СЛУШАЛИ КАКВО НИ ГОВОРИ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ,ТРЯБВА ДА СЛУШАМЕ САМО БОГ,НАШАТА СЪВЕСТ И НАШИТЕ СЪРЦА ,БЪДЕТЕ ЗДРАВИ,РАБОТЕТЕ ПО-МАЛКО,ЦЕНЕТЕ ТРУДА СИ,ЖИВОТА Е ЕДИНИ НЕ Е САМО РАБОТА

# 3 | 13.10.2010 23:16:06 от Станчев
Взе да става разговорлив и премиера,проблема не е само в новия министър,а в целия български народ,1 млн-се опитваме да се съпротивляваме , а останалите чакат някой да ги оправи,т.е някой да плаща вместо тях-когато българина попита нещо не е ли безплатно,той всъщност иска някой друг да плати вместо него-ами проблема за неосигурените,ама скоро идват местни избори,не трябва да се говори-популизъм е това-в момента в България-има ГЕНОЦИД от страна на малцинствата спрямо-ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ-докога ще плащаме всички сметки на мързеливата и необразована част от населението на страната,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ В ЛЕНТЯИ,ЛЪЖЦИ,КРАДЦИ,и ние с безплатния си труд и подписването на робски рамкови договори мпродължаваме да стимулираме това поведение-трябва да престанем,КОЛЕГИ ОПОМНЕТЕ СЕ ,ЗА ТОВА ЛИ СВАЛЯХМЕ ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕЗ 1990,НИЕ СМЕ ТУК И ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСЕМ КРЪСТТА,ИНАЧЕ СМЕ КАТО ВСИЧКИ-ОВЦЕ-САМО ,ЧЕ С ДИПЛОМИ НА ЛЕКАРИ,И С ОВЧИ ДУШИЦИ,С КРИВОРАЗБРАНАТА
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 19 + 15 = ?
Удобно
Издаване на електронно удостоверение за актуално членство, банкова сметка на РК на БЛС – Варна и заплащане на членски внос по банков път
Администрация